28η Οκτωβρίου : Ποια είναι η σημασία της ημέρας;

 

Δημοσιογράφος μ’ ένα μικρόφωνο στο χέρι, συνοδευόμενος από τηλεοπτικό συνεργείο, πλησιάζει  για συνέντευξη ανήμερα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου μαθητές λυκείου λίγα λεπτά πριν ξεκινήσουν την παρέλαση.

Τους ρωτά ‘’ Τί γιορτάζουμε σήμερα; ‘’. Μια αμήχανη στιγμή ακολουθεί και ακούγεται μία φωνή να σιγοψιθυρίζει ‘’Εεεε…, γιορτάζουμε το ‘’ΟΧΙ’’ ‘’. Μία μονολεκτική απάντηση. Αυτό!

 

Εσύ αλήθεια, ξέρεις τί γιορτάζουμε σήμερα;

Ο φόβος και ο τρόμος των μαθητών είναι οι πιθανές ερωτήσεις, που αφορούν τον εορτασμό των εθνικών εορτών. Η σημασία αυτών φαίνεται να έχει μηδενιστεί, αφού τα παιδιά περιγράφουν μονολεκτικά ό, τι έχουν ακούσει και θυμούνται από τα σχολικά βιβλία της ιστορίας. Η πλειονότητα, δε, μοιάζει να μη γνωρίζει καν το λόγο της εορτής. Οι ημέρες αυτές είναι περισσότερο η αφορμή για μερικές ώρες ξεγνοιασιάς στις καφετέριες μετά την παρέλαση. Είναι ένας διαγωνισμός ‘’καλύτερου ντυσίματος’’ για τη μαθητιώσα νεολαία, όπου οι νεαροί και νεαρές καλλωπίζονται για να  παρελάσουν σε κοινή θέα και να χειροκροτηθούν από πλήθος παρευρισκομένων και φυσικά από τους υπόλοιπους συμμαθητές τους.

 

Γιατί συμβαίνει άραγε αυτό;

Είναι οφθαλμοφανές ότι οι μαθητές έχουν χάσει κάθε ενδιαφέρον για ό, τι σπουδαίο και ιερό υπάρχει. Ένας πιθανός λόγος είναι η ανωριμότητα της ηλικίας. Φτάνει, όμως, να επικαλούμαστε κάθε φορά το νεαρό της ηλικίας; Σαφέστατα, όχι! Ένας ακόμη λόγος ίσως είναι η ανύπαρκτη καλλιέργεια της παιδείας εν ευρεία έννοια. Όταν θεωρείς δεδομένα τα, όσα έχεις, πως θα τα εκτιμήσεις; Είναι δύσκολο να κατανοήσεις την ύπαρξη σου στον τόπο αυτό και τις θυσίες των προγόνων σου, αν δε θέλεις εσύ ο ίδιος να διαβάσεις, να μάθεις. Το μεγαλείο του  να ζεις ελεύθερα οφείλεται στην άρνηση του ελληνικού λαού να υποταχθεί  στον ιταλικό ζυγό. Ο Ι. Μεταξάς, με τη στήριξη του ελληνικού λαού, αρνήθηκε να επιτρέψει τη διέλευση μιας ξένης δύναμης εντός των ελληνικών συνόρων. Εσύ, γιατί επιτρέπεις την έλλειψη γνώσης να σε οδηγεί στην αδιαφορία για την ιστορία του λαού σου;

 

Ας αφυπνιστούμε!

Οι εθνικές εορτές δεν είναι απλώς ένα παράσημο στον ώμο κάθε Έλληνα πολίτη! Οι εθνικές εορτές δεν είναι κάποιες ώρες μαθήματος, που χάνουμε στο σχολείο για να συμμετέχουμε στις πρόβες των παρελάσεων! Οι εθνικές εορτές δεν έρχονται για να παρέλθουν, ως μία ακόμη ημέρα αργίας! Έτσι, κι η 28 η Οκτωβρίου καλό θα ήταν να γιορτάζεται από τον καθένα ξεχωριστά – και έτσι είναι χρέος μας να γίνεται- κάθε μέρα! Κάθε μέρα, που ζούμε ελεύθερα κι ειρηνικά, είναι τιμή για το ελληνικό έθνος. Είναι ένας αγώνας, που κερδήθηκε, και θέλει αγώνα για να διατηρηθεί.

 

 Σίσσυ Αρτζόγλου