Τα “DOs” και τα “DON’Ts” της χρονιάς των Πανελληνίων Εξετάσεων

Αυτό το άρθρο απευθύνεται σε ‘σένα, που άρχισες δυναμικά τη φετινή χρονιά και θέλεις ήδη από τώρα να τα παρατήσεις! Πάρε μια βαθιά ανάσα και ξανασκέψου το! Αξίζει να το κάνεις; Έλα να διεισδύσουμε για λίγο στην ψυχολογία σου και να ‘’αλιεύσουμε’’ τις σκέψεις και τα συναισθήματα, που σε διακατέχουν.Έλα να προσπαθήσουμε να βρούμε τι είναι αυτό, που ‘’βυθίζει’’ τον εαυτό σου σε προβληματισμούς, και να δώσουμε πιθανές λύσεις.

ΑΓΧΟΣ

Άγχος για τα πάντα! Άγχος για να γράψεις καλά! Άγχος για να περάσεις εκεί που θέλεις! Άγχος για να μην απογοητεύσεις τους γονείς σου! Άγχος για να προλάβεις να διαβάσεις! Άγχος για να μην σου κάνει παρατήρηση ο καθηγητής στο φροντιστήριο! Άγχος για τους βαθμούς του σχολείου! Γιατί τόσο άγχος; Σκέψου τον εαυτό σου να τρέχει ακατάπαυστα, μόνος μέσα σ’ ένα δάσος! Τί είναι αυτό, που σε κυνηγάει; Από τί προσπαθείς να ξεφύγεις; Δοκίμασε να πάρεις βαθιές ανάσες κάθε φορά, που νιώθεις μέσα σου εκείνο το σκίρτημα,εκείνο το μούδιασμα, που κάνει όλο σου το σώμα να παραλύει. Δοκίμασε να κλείσεις τα μάτια για λίγα δευτερόλεπτα και να διώξεις κάθε σκέψη. Δώσε χρόνο στον εγκέφαλό σου να αδειάσει από καθετί περιττό. Συνέχισε, όταν νιώσεις δυνατός.

ΑΡΝΗΤΙΣΜΟΣ

Δεν είναι όλα τόσο ‘’μαύρα’’! Προσπάθησε! Κατάβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια κάθε μέρα, που περνά. Μην σκέφτεσαι το αύριο. Μην κάνεις μακρινά σχέδια. Συγκεντρώσου στο πλάνο της κάθε μέρας. Ξεκίνα τη μέρα σου με θετικές σκέψεις από τη ώρα, που θα ξυπνήσεις, μέχρι τη στιγμή, που θα κοιμηθείς. Συνήθως είμαστε εμείς οι ίδιοι, που βάζουμε τα εμπόδια στον εαυτό μας, και τον απομακρύνουμε από κάθε προσπάθεια να ορθοποδήσει και να σκεφτεί λογικά. Αν απομονώσεις την ουσία των πραγμάτων από κάθε άλλη περιττή πληροφορία, θα δεις ότι θα αρχίζεις σιγά σιγά να ξετυλίγεις το κουβάρι των προβληματισμών σου. Δηλαδή, αν γράφεις διαγώνισμα, επικεντρώσου στο να δώσεις το μέγιστο δυνατό της προσπάθειά σου κι όχι απλά να γράψεις καλά. Αν έτσι πράττεις κάθε φορά, στην πορεία θα αριστεύσεις.

ΝΕΥΡΑ

Προσπάθησε να τιθασεύσεις το θηρίο, που έχεις μέσα σου! Έλεγξε τον εαυτό σου. Μην ξεσπάς στους ανθρώπους γύρω σου, και κυρίως στους γονείς σου. Θυμίσου πως η ψυχική υγεία- η ηρεμία κι ο καθαρός νους- είναι απαραίτητη για να έχεις μια ισορροπημένη καθημερινότητα. Οι απότομες διακυμάνσεις στη συμπεριφορά σου μπερδεύουν τα άτομα, με τα οποία συναναστρέφεσαι, και διαταράσσουν τη δική σου ψυχοσύνθεση. Βέβαια, δε χρειάζεται να φτάνεις στο άλλο άκρο, αυτό της απομόνωσης. Δε χρειάζεται να προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι κανείς δε σε καταλαβαίνει. Φυσικά κι όλοι γνωρίζουν την προσπάθεια, που καταβάλλεις, και την αναγνωρίζουν. Αν θέλεις βοήθεια, ζήτησέ την. Δώσε στο φίλο,αδερφό,γονιό να καταλάβει τι είναι αυτό, που χρειάζεσαι τη δεδομένη στιγμή.

ΚΑΙ ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ;

Τίποτα θετικό μένει να πούμε; Όλα αυτά, που νιώθεις, δηλαδή, έχουν αρνητικό πρόσημο; Για σκέψου λίγο, έχεις πει κανένα ‘’Μπράβο!’’ στον εαυτό σου, που έφτασες να είσαι τελειόφοιτος, που διάνυσες όλη αυτή την πορεία; Η τρίτη λυκείου κι οι συνακόλουθες πανελλήνιες εξετάσεις είναι η κορωνίδα των μαθητικών σου χρόνων! Σκέφτηκες ποτέ ότι η χρονιά αυτή σου δίνει τη δυνατότητα ν’ ‘’αρπάξεις’’ την ευκαιρία και να κάνεις ένα ‘’άλμα’’ στην ενήλικη ζωή σου, όσο μεγάλο ή μικρό κι αν είναι αυτό; Δες τα όρια σου! Μη φοβηθείς! Κι αν κάπου δυσκολεύεσαι, προσπάθησε ακόμη περισσότερο! Στο τέλος, θα είσαι νικητής έτσι κι αλλιώς!

Σίσσυ Αρτζόγλου
Φιλόλογος Α.Π.Θ