Πανελλήνιες 2019: Σχολιασμός θεμάτων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Τα σημερινά θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας χαρακτηρίζονται διαβαθμισμένης δυσκολίας καθώς απαιτούσαν πολύ καλή γνώση της ύλης όλων των τάξεων του Λυκείου.

Στους υποψηφίους δόθηκε απόσπασμα από το βιβλίο του Norberto Bobbio «Το μέλλον της δημοκρατίας» το οποίο πραγματεύεται τις αξίες και τα ιδανικά της δημοκρατίας καθώς και τη δράση των ενεργών πολιτών σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

Η περίληψη χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή από τους εξεταζόμενους γιατί το  απόσπασμα που τους δόθηκε περιείχε αντιθέσεις και πρόκειται για μετάφραση από ξένο δοκίμιο. Οι ασκήσεις τύπου σωστό και λάθος μπορούσαν να απαντηθούν από τους μαθητές χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία όμως οι υπόλοιπες λεξιλογικές ασκήσεις απαιτούσαν προσοχή και καλή κατανόηση των εκφωνήσεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το δεύτερο υποερώτημα του Β3.β δεν έχει ξανατεθεί ως τώρα ως ζητούμενη άσκηση.

Στο τρίτο θέμα, δηλαδή την έκθεση, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν ένα άρθρο παρουσιάζοντας τις απόψεις τους για τις ενέργειες με τις οποίες ο πολίτης κάνει πράξη τη δημοκρατία στην καθημερινότητά του, αλλά και  για τις δράσεις με τις οποίες το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με δημοκρατικό ήθος.

Η έννοια της Δημοκρατίας δεν είχε συσχετισθεί με το θέμα των Πανελλαδικών από το 2000 που ισχύει ο σημερινός τρόπος εξέτασης του μαθήματος.

Τα θέματα απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές και απαιτούσαν καλή γνώση της θεωρίας αλλά και εύστοχα επιχειρήματα.

Για να δείτε τα θέματα πατήστε εδώ

 

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ