Πανελλήνιες, το γνωστό σε όλους «παραμύθι»!

Ω, ναι! Αύριο πέφτει η αυλαία! Η αρχή του τέλους έφτασε! Ποια είναι τα συναισθήματά σου; Είμαι πλέον πεπεισμένη πως, αν μπορούσες να σκιαγραφήσεις την συναισθηματική σου πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, θα σχημάτιζες ένα καρδιογράφημα με ραγδαίες διακυμάνσεις! Ποιες είναι οι σκέψεις σου; Είμαι και πάλι σχεδόν σίγουρη ότι η γεύση που σου άφησε αυτή η χρονιά είναι γλυκόπικρη! Μια έντονη κατάσταση φυσικά κι έχει σκαμπανεβάσματα, από το ένα άκρο στο άλλο, από το ζενίθ στο ναδίρ και τούμπαλιν!

Εσύ, που ετοιμάζεσαι αύριο να κάνεις το «ντεμπούτο» σου στις πανελλήνιες εξετάσεις και ψάχνεις μέχρι και τελευταία στιγμή τα «sos» θέματα στην έκθεση, μήπως πρέπει λίγο να χαλαρώσεις; Μήπως οφείλεις να πεις ένα μπράβο στον εαυτό σου, ένα συγχαρητήρια για την προσπάθεια;! Πάρε, λοιπόν, μια βαθιά ανάσα -από εκείνες τις καλές- που ανοίγουν τα πνευμόνια σου, και νιώθεις το άγχος να «πηγαίνει περίπατο» και χαλάρωσε! Χαλάρωσε, διότι θα καταλάβεις, πως τη μέγιστη απόδοση στις δοκιμασίες την αγγίζουμε όταν είμαστε ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι. Αν, παρόλα αυτά, νιώθεις ότι το ταβάνι «πάει να σε πλακώσει», φύγε, βγες έξω από το σπίτι, κάνε μία βόλτα! Ανάπνευσε καθαρό αέρα και πάρε αργά βαθιές ανάσες!

Σε εσένα, που έχεις βαρεθεί ν’ ακούς συμβουλές, θα πρότεινα να κλείσεις τ΄αυτιά σου! Ναι! Για τις επόμενες μέρες, παράμεινε προσηλωμένος στο έργο σου. Εσύ και ο εαυτός σου! Κάνε τις τελευταίες συζητήσεις με τους ανθρώπους, που θέλεις και μπορείς να μοιραστείς κάποια πράγματα (γονείς, καθηγητές, φίλους) και στη συνέχεια, μην αφήσεις τίποτα και κανέναν να διασπάσει την προσοχή σου. Μετά την ψυχολογία, η συγκέντρωση είναι το νούμερο ένα κλειδί της επιτυχίας, κατά την άποψή μου.

Εσύ, ναι, εσύ, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι οι πανελλήνιες δεν τελειώνουν μετά την εξέταση του πρώτου μαθήματος. Μην απογοητευτείς, αν με το μυαλό σου υποθέσεις ότι πιθανώς δεν έγραψες καλά την περίληψη ή την παράγραφο. Είναι παγίδα! Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν διαμορφώνονται από μία μόνο βαθμολογία. Είμαι σίγουρη ότι το ξέρεις, αλλά δεν διατηρείς τη σωστή ψυχολογία εκείνη τη στιγμή και τα έντονα συναισθήματα σε παρασέρνουν και … το ξεχνάς!

Είμαι σίγουρη ότι θα «σκίσεις»! Ναι, το πιστεύω! Το πιστεύω για κάθε παιδί εκεί έξω, που περνά αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία! Είναι εξαιρετικά δύσκολο να «δαμάσεις» τον εαυτό σου στην ηλικία των δεκαοχτώ! Είναι εξαιρετικά δύσκολο για πρώτη φορά στη ζωή σου, όταν μέχρι τώρα τίποτα δεν σε άγχωνε, παρά μόνο, αν έβγαλες 17,5 ή 18,7 στις ενδοσχολικές εξετάσεις, να εξετάζεσαι πανελλαδικά και …να κρίνεται το μέλλον σου! Είναι δύσκολο, μέσα σε τρεις ώρες, κλεισμένος σε μία αίθουσα, εσύ και το γραπτό σου, να προσπαθήσεις να σκεφτείς, να αποτυπώσεις σε χαρτί τη γνώση σου, να ελέγξεις το άγχος σου και ταυτόχρονα να κοιτάς το ρολόι, για να μην «εκπνεύσει» ο χρόνος κι αφήσεις την άσκηση άλυτη! Όμως σκέφτεσαι: « Ή τώρα ή ποτέ»!

Βλέπεις, βλέπεις ήδη, πόσα έχεις καταφέρει; Κι αν δεν μπορείς ακόμη να το καταλάβεις, θα το διαπιστώσεις αργότερα, όταν θα απομυθοποιήσεις τη διαδικασία των πανελλήνιων εξετάσεων. Οπότε, μην αδικείς τον εαυτό σου! Να είσαι υπερήφανος! Να χαίρεσαι, που δοκιμάζεις τις δυνάμεις σου. Να χαίρεσαι, που φτάνεις στα όριά σου. Έτσι θα μάθεις, εξάλλου, να τα ξεπερνάς.

 

Καλή τύχη σε όλους!

Σίσσυ Αρτζόγλου – Φιλόλογος Α.Π.Θ