Η νέα μόδα των social media

Είσαι κι εσύ ο τύπος, που χρησιμοποιεί τα social media κάθε μέρα- στο σπίτι, στο σχολείο, στο φροντιστήριο; Περνάς ατελείωτες ώρες ‘’σκρολάροντας’’ κι ανεβάζοντας νέα ‘’στόρι’’ ή ‘’ποστ’’ ; Μπορείς στ’ αλήθεια να ζήσεις μία μέρα χωρίς το κινητό;

Υπάρχει μία νέα κατάσταση πραγμάτων , η οποία θέλει όλους τους χρήστες των διαδικτυακών πλατφορμών να απέχουν από τη χρήση αυτών το σαββατοκύριακο. Δηλαδή, ενώ κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας χρησιμοποιούν αλόγιστα το facebook και το instagram, στο τέλος της εβδομάδας απέχουν από αυτά. Η προσπάθεια αυτή γίνεται, όπως λέγεται, για να μπορέσουν οι χρήστες  να ‘’αποτοξινωθούν’’ από τις παρενέργειες της υπερβολικής αυτή χρήσης.

Είναι δεδομένο πως το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει προέκταση του χεριού κάθε νέου ανθρώπου, ακόμη περισσότερο των μαθητών. Λόγω της συχνής χρήσης, δημιουργείται αυτόματα η επιθυμία στον καθένα να κάθεται πολλές ώρες πάνω από μία οθόνη. Η επαφή αυτή είναι κάτι παραπάνω από επιβλαβής, αφού οδηγεί στην αποξένωση. Με άλλα λόγια, σε κάθε ευκαιρία, π. χ σ’ ένα διάλειμμα στο φροντιστήριο, το πρώτο πράγμα, που κάνουν όλοι οι μαθητές, είναι να αρπάξουν τη συσκευή του τηλεφώνου.

Τι γίνεται, όμως, αν μία μέρα ή ένα σαββατοκύριακο προσπαθήσεις να απομονώσεις τη συνήθεια αυτή; Οι πρώτες ώρες της ημέρας περνούν ήρεμα και χαλαρά. Δεν είναι τόσο αισθητή η έλλειψη. Στη συνέχεια, τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού η δύναμη της συνήθειας υπερνικά την προσπάθεια για αποχή από τον διαδικτυακό κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του μαθητή, που ξυπνά κυριακή πρωί και ψάχνει το κινητό του για να πλοηγηθεί στον κόσμο των media. Πόσο λυπηρό; Το έχεις νιώσει κι εσύ;

Την προσπάθειά σου αυτή κάνουν πιο δύσκολη οι φίλοι σου κι όλη σου η παρέα. Πλέον, στην εποχή μας, έχουμε περισσότερους διαδικτυακούς φίλους, παρά πραγματικούς! Παλιότερα, δίναμε τον αριθμό του κινητού μας τηλεφώνου, ενώ τώρα ανταλλάζουμε facebook και instagram. Κάποιες ώρες απουσίας από τα social media αποτελούν σοβαρό λόγο ανησυχίας για τους κολλητούς σου, οι οποίοι σε ψάχνουν ανήσυχοι. Σαν να μην έλειπε αυτό, στα μηνύματα των social media και σε ομάδες χρηστών βρίσκονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες, που χρειάζεσαι. Για το διαγώνισμα, που γράφεις την Κυριακή, πρέπει να μπεις στο facebook για να ενημερωθείς!

Τι κατάφερες, τελικά; Τίποτα. Είναι δεδομένο ότι η ζωή μας χωρίς το διαδίκτυο είναι ανούσια. Όσο θλιβερό ακούγεται, άλλο τόσο αληθινό είναι! Ό, τι κάνουμε κι ό, τι λέμε βρίσκεται εκεί δημοσιευμένο. Είναι η συνήθεια, που δύσκολα πλέον φεύγει από τη ζωή μας. Είναι η καθημερινότητα μας.

                                                                             Σίσσυ Αρτζόγλου

                                                                                    Φιλόλογος